Dova za bolesnika kome još nije došao edžel

trenner
1. Januara 2010. |
Dova  

Hz. Ibn Abbas, r.a., kazuje:
Resul-i Ekrem ovako je rekao:

” Kad se neko nađe u posjeti kod bolesnika kome još nije došao edžel i prouči sedam puta ovu dovu, Allah će mu sigurno dati ozdravljenje. “ Ta dova glasi:

“Es'elullâhe ‘l-‘azîme Rabbe ‘l-Arši ‘l-Azîmi en ješfike.”

Značenje: ” Molim Allaha Velikog, Gospodara Uzvišenog Arša( Priestolja ), da te izliječi.

Prijatelju! Punog srca i duše uči i slušaj ove mubarek riječi našeg Poslanika, a.s., i nastoj da razumiješ njihovo značenje! Ova berićetna dova ima takav utjecaj i tako je ljekovita da “kad se prouči sedam puta bolesniku kome još nije sudbina da preseli, ove berićetne rijeći tom bolesnom robu sigurno donese ozdravljenje.” Očito je koliko je ovo djelotvorna i berićetli dova. Što se tiče onoga kome je vrijeme da preseli, nikakva sila niti bilo šta drugo ne može na to utjecati. Tu činjenicu ne treba zaboraviti.

Zbog svega ovog, kad se razbole njegova djeca, ukućani ili on sam, čovjek treba da prouči ovu dovu sedam puta i da moli za ozdravljenje od Uzvišenog Allaha. U isto vrjeme, i kad  čovjek posjeti svoje bolesne prijatelje, poznanike, treba da uči ovu mubarek dovu, da se sjeti velike radosne vijesti muhammeda, a.s., te da razmišlja i vjeruje u opravak bolesnog. Treba imati na umu riječi Poslanika, a.s.: ” Čovjek kome nije došao edžel ozdravit će.”

Prijatelju! Ne zaboravi da se ove dove mogu učiti svim bolesnicima. Isto kao što i sam bolesnik može sebi učiti dovu, može učiti i svom bratu muslimanu. Međutim, ima još nešto: za dovu koju će proučiti, musliman ne bi trebalo da traži novac ili nešto dunjalučko zauzvrat. Uči se za Allahov rizaluk, zadovoljstvo Hakka. Onoga ko izvuče trn iz ruke ili noge svom bratu muslimanu Allah, dž.š., čini i činit će zadovoljnim. Ovakvo naše vjerovanje može biti samo od koristi na samima. Vesselam!…

Knjiga: Dove i Njihovi Fadileti // Autor: Jusuf Tavasli

Design i Code: Mantik